Главная Вопросы ГАИ
Новости Полезное
Авто-базар Закон
Новые авто Каталог предприятий
Автосалоны
Обучение ПДД Тест-драйв
RSS-новости RSS-вопросы ГАИ
   

Новости
Главная / Новости

[28-10-2008]

Рада Міністрів внутрішніх справ СНД приділила увагу проблемам кримінального автобізнесу



23 - 24 жовтня 2008 року у Сочі відбулося позачергове засідання Ради міністрів внутрішніх справ держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав з питань протидії кримінальному автобізнесові, а саме – злочинним посяганням на автотранспорт. За дорученням Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка українську делегацію очолив перший заступник Міністра Михайло Клюєв. Вів засідання та очолював делегацію МВС Росії Міністр внутрішніх справ Російської Федерації генерал армії Рашид Нургалієв.























В роботі саміту взяли участь делегації Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації, Поліції Республіки Вірменія, Міністерств внутрішніх справ Азербайджанської Республіки, Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Киргизської Республіки, Республіки Молдова, Республіки Таджикістан, Туркменістан, Республіки Узбекістан та України.

Всіма учасниками саміту було зауважено, що, незважаючи на значне зменшення кількості злочинів у сфері кримінального автобізнесу, кримінальна ситуація у країнах Співдружності, залишається напруженою. Великі злочинні доходи зробили незаконний автобізнес надзвичайно привабливим для організованих кримінальних угруповань одним з основних джерел наживи.

Довідково.

Питання міжнародного співробітництва щодо активізації протидії злочинності у цій галузі вирішуються правоохоронними органами країн Співдружності ще з початку 90-х років. Так, у вересні 1993 року головами урядів країн СНД було підписано Угоду про співпрацю міністерств внутрішніх справ у галузі забезпечення безпеки дорожнього руху та питання боротьби з незаконним заволодінням транспортними засобами та проблемами розшуку. На засіданні РМВС, яке проходило 14 березня 1997 року у місті Кишиневі, було прийняте рішення “Про засоби щодо удосконалення взаємодії міністерств внутрішніх справ країн-учасників СНД у боротьбі з міжнародними злочинними угрупованнями, які займаються незаконним заволодінням автотранспортних засобів та іншими злочинами”.

Фахівцями підраховано, що збитки від незаконного автобізнесу становлять мільйони доларів - як для страхових компаній, так і для громадян. Про розміри такого бізнесу свідчить і факт, що з 2005 по 2007 рік тільки на території Росії відшукано більше 2 тисяч автомобілів, викрадених в інших країнах.

Високі темпи розвитку ринку будівельних послуг, зростаюча потреба у переміщенні грузів робить викрадення та перепродаж вантажного автотранспорту, будівельної та спеціальної техніки не менш доходним промислом, як “традиційне” викрадення легкових автомобілів.

...За довідками МВС Росії, за дев”ять місяців 2008 року на території Російської Федерації зареєстровано 36 фактів незаконного заволодіння великовантажної, будівельної, монтажної та сільськогосподарської техніки, з них – 15 розбійних нападів з використанням зброї, 15 пограбувань та 6 краж. В результаті протиправних діянь викрадено 49 одиниць вантажної техніки.

Прикладом результативної роботи російських правоохоронців є затримання у серпні 2008 року членів злочинного угруповання, які займалися нелегальною переправкою та реалізацією викрадених автомашин з Росії на Україну, Білорусь та Азербайджан. Злочинці скоювали розбійні напади на вантажні автомобілі у Ленінградській, Новгородській, Московській та Псковській областях. Лідером злочинного угруповання був Рустем Х. з Казані. Як виявилося у 1991 році він був засуджений до 10 років позбавлення волі та скоїв втечу з колонії. У 1994 році його розшук був припинений у зв”язку з тим, що мати “впізнала” сина по трупові іншогочоловіка. Згодом Рустем Х. організував злочинну групу, мешкав під чужим іменем та мав фальшиві документи. Злочинці діяли, використовуючи найсучасніші технічні засоби. Разом з лідером злочинного угруповання затримані четверо його спільників.

Співробітниками Департаменту карного розшуку МВС Росії встановлена причетність фігурантів до скоєння серії скоєння тяжких злочинів, а саме – до розбійного нападу на водія автомобілевозу “Вольво”, в результаті чого злочинці заволоділи 4 автомобілями “Порше-Кайєн”. При проведенні обшуків на території автосалону, яким володіли злочинці, виявлені вантажні автомобілі “ГАЗ”, “КАМАЗ” з гідроманіпулятором, розукомплектована автомашина “Тойота-Тундра”, снігохід, квадроцикл, вилучено більше десяти радіостанцій, працюючих на різних частотах, прилад для сканування радіочастот, які використовують правоохоронці, різні інструменти для змінювання номерних агрегатів автомашин. У лідера злочинців вилучено компьютер для зміни програмного забезпечення автомашин “Порше-Каєн”. У ангарі с.Бочарово виявлені два автомобілі “Порше-Каєн”, які були підготовлені до відправки в республіку Дагестан....

Вислухавши доповідь начальника департаменту карного розшуку МВС Росії, члени наради прийшли до висновку, що заходи, які приймають правоохоронні органи країн Співдружності щодо боротьби з кримінальним автобізнесом дають позитивні результати. Так, в Росії, починаючи з 2004 року, їх кількість скоротилася на 10%, в Україні на 17%, а у Білорусії майже на 30%.

Також за 9 місяців 2008 року на території Російської Федерації ліквідовано 30 організованих злочинних угруповань та злочинних спільнот, арештовано 150 злочинців та 4 “вора в законі”.

В своєму виступі Глава МВС Росії Рашид Нургалієв зауважив, що протидіючи спільно транснаціональному кримінальному автобізнесові першочерговим повинно стати удосконалення обміну інформацією про осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів. Також для правоохоронних органів країн Співдружності актуальною є не тільки необхідність своєчасного поповнення, але й ефективного використання баз даних щодо розшукуваного автотранспорту та осіб, які знаходяться у розшуку.

У процесі обговорення питання учасники саміту прийняли рішення продовжити роботу щодо підвищення ефективності взаємодії органів внутрішніх справ (поліції) держав-учасників СНД у проведенні профілактичних, оперативно-розшукових заходів та спеціальних операцій у галузі:

- перекриття каналів переміщення викраденого автотранспорту через кордони країн Співдружності,

- спостереження за фінансовими потоками, якщо є підстави підозрювати, що походження таких фінансів кримінального характеру,

- припинення діяльності юридичних та фізичних осіб, міжнародних злочинних угруповань, які займаються організацією кримінального автобізнесу та злочинних посягань на вантажівки.


Окрім цього представники всіх країн – учасників саміту прийшли до висновку щодо неодхідності активніше використовувати потенціал Загальноросійського інституту підвищення кваліфікації МВС Росії у підготовці фахівців органів внутрішніх справ (поліції) держав-учасників СНД.

По закінченню офіційної частини саміту членам делегацій країн Співдружності були продемонстровані тактико-спеціальні навчання МВС Росії.




Вікторія Кушнір,
Київ-Сочі-Київ

Источник: ГУВД г. Мариуполь


Отзывы

Оставьте свой отзыв


© Все права защищены. 2008-2020
Контакты | Реклама на сайте
При использовании материалов ссылка на Автомир Мариуполя обязательна. (Для интернет-изданий — гиперссылка).
????????? - ??????????? ????. ????????? ??????? Orphus