Главная Вопросы ГАИ
Новости Полезное
Авто-базар Закон
Новые авто Каталог предприятий
Автосалоны
Обучение ПДД Тест-драйв
RSS-новости RSS-вопросы ГАИ
   

Вопрос-ответ


Имеют ли право сотрудники ГАИ на беспричинную остановку авто?


Спрашивает Антон
Вопрос #2648
Скажите пожалуйста имеют ли право ДАИ останавливать без правонарушения?

Отвечает

10.02.11

Здравствуйте, Антон!

У відповідності до п.п.5 п.5 Положення «Про Державну автомобільну інспекцію» та п. 14 Інструкції «Про питання діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспеції МВС України» від 27.03.2009 року № 111, співробітники ДПС та ДАЇ мають право зупиняти транспортні засоби у таких випадках:

1 Порушення ПДР водіями.
2. Характер руху транспортного засобу викликає підозру в спроможності водія керувати ним (різка та періодична зміна напрямку руху і (або) швидкісного режиму).
3. Відсутність номерних (го) знаків (а) на транспортному засобі або наявність номерних знаків, які не відповідають вимогам стандартів, закріплені у не встановленому для цього місці, закриті іншими предметами чи забруднені, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцять метрів, а також керування транспортним засобом за відсутності талона про проходження державного технічного огляду.
4. Наявність ознак, які свідчать про технічну несправність транспортного засобу.
5. Наявність даних, що свідчать про причетність транспортного засобу, водія, пасажирів або вантажу до скоєння ДТП, злочину чи адміністративного правопорушення.
6. Перебування транспортного засобу в розшуку, а також наявність даних про використання транспортного засобу з протиправною метою.
7. Необхідність опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння ДТП, адміністративного правопорушення, злочину, свідками якого вони є або могли бути.
8. Необхідність залучення водія транспортного засобу для надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або працівникам міліції або як свідка при оформленні адміністративних матеріалів.
9. Проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, а також документів на транспортний засіб і вантаж.
10. Виконання рішень уповноважених на те державних органів про обмеження чи заборону руху.
11. Якщо технічний стан транспортного засобу або спосіб закріплення вантажу на ньому створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.
12. Порушення визначеного порядку встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

У цьому випадку треба знати, що відповідно до п.2.14 п.п. в) ПДР України, водій має право ЗНАТИ ПРИЧИНУ ЗУПИНКИ, перевірки та огляду транспортного засобу посадовою особою державного органу, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом, а також її прізвище і посаду; та відповідно до п.п. г) вимагати від особи, яка здійснює нагляд за дорожнім рухом та зупинила транспортний засіб, пред'явлення посвідчення її особи.
Треба пам'ятати, що відповідно до п.1.3. Наказу МВС від 21.05.2009 року № 466, співробітникам ДАІ наказано виключити у своїй діяльності випадки безпідставного зупинення авто.

Красноречиво по заданному вопросу на днях высказался глава МВД Анатолий Могилев. Подробнее

Вернуться в раздел

Отзывы

Оставьте свой отзыв

Юрий 16.02.2011 00:07
ОХ ну сколько можно обсасывать эту тему?!
Инструкция № 111 касается только сотрудников ГАИ а не водителей
плюс она противоречит З-ну О милиции! Есть только конкретные причины остановки
описаные в ЗАКОНЕ а инструкции ГАИшники могут выкинуть в унитаз!
Константин 02.03.2011 10:36
Возможна ли установка ксена на автомобиль фольцваген поло 2002г.
Юрий 04.03.2011 14:42
Нет!
1. Он не предусмотрен заводом изготовителем
2. Как водитель скажу НЕТ! вы задолбали слепить своим ксеном встречных
2 Юрий 11.03.2011 09:28
1. Если по вашему мнению Инструкция 111 противоречит закону Ві имеете право обжаловать её (инструкцию 111) в судебном порядке. Аналогичное дело по обжалованию инструкции 111 руководителем "Дорожного Контроля" Р. Шапошниковым было проиграно.
2. Инструкция 111 является Нормативно-правовым актом, действующим на территории украины, и сфера её действия распространяется не только на сотрудников ГАИ, а на всех лиц, находящихся на территории данной страны.
3. Нигде в Законе украины о Милиции не написано, что перечень причин для остановки является исчерпывающим, и остановка по другим причинам является нарушением чего-либо.

з. ы. Уверен, что если вы подадите жалобу (суд, прокуратура) на незаконные действия инспектора, если он вас остановит по причине спецоперации, то поучите абсолютно законный, мотивированный отказ.

з. ы. ы. Законы нужно изучать всесторонне, а не так, как Вам хочется
 

Задайте Ваш вопрос

 

Категории вопросов

Все вопросы:
Вопросы по ПДД
Водительское удостоверение, категории
Юридические вопросы
Оформление ТС
Правонарушения, штрафы
Технический осмотр
Мототранспорт
Страхование
Общие вопросы
Часто задаваемые вопросы
Переоборудование ТС

Поиск по разделу


© Все права защищены. 2008-2020
Контакты | Реклама на сайте
При использовании материалов ссылка на Автомир Мариуполя обязательна. (Для интернет-изданий — гиперссылка).
????????? - ??????????? ????. ????????? ??????? Orphus